do Malezji na własną rękę, Malezja

Malezja to jeden z najczęściej odwiedzanych krajów Azji – często tylko w formie wakacji z biurem podróży. Dla nas oczywiście taki sposób podróżowania jest nie do przyjęcia. Dlatego wybieramy się do Malezji na własną rękę. Jedziemy w podróż poślubną, ale nie tylko po to by odpoczywać na plażach. Chcemy też odwiedzić miasta, poczuć ich wyjątkową mieszankę kultur chińskiej, malajskiej i hinduskiej – zrozumieć podstawy funkcjonowania tego wielokulturowego kraju. Chcemy też poczuć na własnej skórze czym jest malezyjska dżungla w parku Taman Negara.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Jemy!

By | Malezja

Jedzenie to dla nas nieodłączny element zwiedzania. Nowe, nieznane potrawy, napoje, owoce próbujemy, staramy się poznać lokalną nazwę i oczywiście fotografujemy. Uważnie obserwujemy gdzie stołują się miejscowi – im więcej ludzi w danej knajpce tym lepsza rekomendacja 🙂 Oprócz tego zawsze odwiedzamy miejscowy targ i buszujemy wśród straganów. Zapraszamy na smakowitą fotorelację:

Bangkok, okolice Kao San to labirynt uliczek, na których co krok można kupić coś do jedzenia: smażony makaron, sajgonki, naleśniki z nutellą, pizzę, kanapki, sałatki owocowe, świeżo wyciskane soki ale również smażone skorpiony, świerszcze i inne owady. Wszystko czynne od rana do późnej nocy, świeże i w bardzo przystępnych cenach.

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

Nie ma problemu z rozszyfrowaniem menu – popularne są kary dań w wersji obrazkowej – konwersacja z obsługą ogranicza się do wskazania wybranej potrawy palcem 🙂

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

Czasami można trafić nawet na realistyczne atrapy serwowanych potraw 🙂 Widoczny na zdjęciu stek z łososia, sałatka i bułeczka były wykonane z plastiku!

do Malezji na własną rękę, Malezja

Azja to raj dla miłośników owoców! Tu jeden z naszych ulubionych deserów – mango z czarnym ryżem i mlekiem kokosowym.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Papaja z limonką.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Stragan z owocami w George Town na wyspie Penang, Malezja.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Wszystko elegancko obrane, pokrojone i popakowane.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Sprzedawca liczi.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Owoce jackfruit mogą osiągać wagę nawet 30 kilogramów. Wewnątrz kolczastej skorupy znajdują się soczyste cząstki.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Stragan z pieczonymi kasztanami.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Cameron Highlands w Malezji to region słynący z uprawy owoców i warzyw. Doczekały się tam one nawet pomnika 😉

do Malezji na własną rękę, Malezja

Pływająca restauracja na barce w malezyjskim parku Taman Negara.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Azjaci kochają noodle przypominające makaron z tzw. zupek chińskich. W Malezji co krok znajdziemy stragan sprzedający parujące miski zup z tymi kluskami.

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

Na chwilę przed konsumpcją „zdrowotnej galaretki chińskiej” serwowanej z miodem 🙂

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

Miłości Azjatów do duriana nie udało nam się zrozumieć. Ten najbardziej śmierdzący (na nasz nos przypomina mieszankę zapachu zgniłego mięsa, cebuli i budyniu waniliowego) owoc świata uchodzi tu za rarytas. Znajdziecie tu specjalne stoiska z cukierkami, ciastkami durianowymi i oczywiście świeżymi owocami. Szczelnie zapakowanymi 🙂

do Malezji na własną rękę, Malezja

Inne ekscentryczne znalezisko – tym razem z sklepie z medycyną chińską – wzmacniające siły ryżowe wino „poporodowe”.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Malezja to mieszanka wielu kultur, przede wszystkim malajskiej, chińskiej i hinduskiej. Ta ostatnia ma również ważne miejsce na kulinarnej mapie tego kraju.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Popularnym napojem izotonicznym jest sok z młodego kokosa. Niewiele ma on wspólnego z mleczkiem kokosowym – jest przezroczysty, rzadki i dosyć mdły, ale zawiera wiele cennych mikroelementów, które trzeba uzupełniać w gorącym klimacie.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Typowe danie kuchni południowoindyjskiej – dosa podawana z sosami. W kuflu – banana lassi – czyli koktajl bananowo-jogurtowy.

do Malezji na własną rękę, Malezja

Najsłynniejsza restauracja wegetariańska w Kuala Lumpur:

do Malezji na własną rękę, Malezja

Wybór dań jest ogromny:

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

 

do Malezji na własną rękę, Malezja

Uśmiechnięty szef kuchni Blue Boya upewnia się, czy wszystko smakowało 🙂

do Malezji na własną rękę, Malezja